در زندگی تو هم مثل هر کودک دیگر چیزهایی وجود دارد که دلت میخواهد در مورد آنها با دوستانت حرف بزنی. مثلاً:
جدیدترین کارتونی که تماشا کردهای
تکالیف مدرسه
تعطیلات عید نوروز یا تابستان گذشته
و …
اما چیزهایی هم هست که احتمالاً اصلاً دلت نمیخواهد با دوستانت در موردشان صحبت کنی. مثلاً:
وقتی که زمین خوردی و پایت زخم شد، چقدر گریه کردی.
آن روزی که در خیابان دست مادرت را ول کردی و گم شدی، چقدر ترسیدی.
چندباری که تا حالا در خواب رختخوابت را خیس کردهای.!
تو تنها نیستی
میلیونها کودک و نوجوان در تمام جهان گرفتار این مشکل هستند! میپرسی کدام مشکل؟ خیس کردن رختخواب را میگویم.
تقریباً تمام کودکان حداقل یکبار این تجربهی تلخ را داشتهاند! اما بیشتر بچهها ترجیح میدهند به دوستانشان در این مورد چیزی نگویند. برای همین هم هر کودکی که رختخوابش را خیس میکند، ممکن است خیال کند تنها کودک روی کره زمین است که دچار این بدبیاری شده است. اما خیالت راحت باشد، مطمئناً تو در این زمینه تنها نیستی!
نام علمی این اتفاق ناخوشایند، شبادراری یا بیاختیاری ادرار در شب است. شبادراری مشکلی است که در خانوادهها منتقل میشود. یعنی اگر تو در خواب ادرار میکنی، احتمال زیادی دارد که یکی از اعضای نزدیک خانوادهات هم در کودکی شبادراری داشته است. درست همانطور که مثلا ممکن است تو چشمان سیاهت را از مادرت به ارث بردهای و موهای فرفریات هم به پدرت رفته است، ممکن است شبادراری را هم به ارث برده باشی. به همین سادگی!
مهمترین چیزی که باید به خاطر داشته باشی این است که هیچکس از روی عمد رختخوابش را خیس نمیکند. اگر تو شبادراری داری معنیش این نیست که تنبل یا کثیف و نامرتب هستی. این چیزی است که تو اختیاری در موردش نداری و نمیتوانی جلویش را بگیری. به دلایلی، بعضی از بچهها وقتی که خواب هستند نمیتوانند احساس کنند که مثانهشان پر شده است و نیاز به ادرار کردن دارند. بنابراین برای رفتن به دستشویی بیدار نمیشوند و بیاختیار ادرارشان در رختخوابشان میریزد. بعضی وقتها ممکن است کودکی که رختخوابش را خیس میکند، در رویا ببیند که در دستشویی است و دارد ادرار میکند. اما وقتی بیدار میشود کشف خواهد کرد که در دستشویی نبوده، بلکه در رختخوابش ادرار کرده است!
بیشتر بچههایی که دچار شبادراری هستند، خواب خیلی عمیقی دارند. آیا مادر یا پدرت از اینکه تو خیلی سخت بیدار میشوی شکایت دارند؟ آیا از آن بچههایی هستی که به قول معروف “دنیا را آب ببرد، تو را خواب میبرد؟!”
تلاش برای بیدار کردن کودکی که رختخوابش را خیس کرده است، مانند تلاش برای بیدار کردن یک تکه چوب است، او همچنان خواب میماند!
بعضی از بچهها هرشب رختخوابشان را خیس میکنند. بعضی دیگر شبهایی را خیس و شبهایی را خشک میگذرانند! گفته میشود که تعداد زیادی از بچهها وقتی در خانهی یکی از دوستان یا اقوامشان میخوابند، احتمال شبادراریشان کمتر میشود. دلیلش این است که اینجور مواقع کودک از بس که نگران خیس کردن رختخوابش است، خیلی سبکتر میخوابد یا حتی ممکن است اصلاً خوابش نبرد! پس مغزش به او میگوید: “هی تو! حواست باشد رختخواب دیگران را خیس نکنی.” این هشدار به کودک کمک میکند که رختخوابش را خشک نگه دارد، حتی اگر خودش هم متوجه هشدار نباشد.
اخبار خوب
خبر خوب این است که تقریباً تمام بچههایی که شبادراری دارند، به تدریج این عادت بیاراده را ترک خواهند کرد. پس اگر هر شب رختخوابت را خیس میکنی، دلسرد و نا امید نشو. نگران هم نباش که یک بچهی غیر طبیعی هستی، چون واقعیت ندارد.
شبادراری مشکلی است که معمولاً به خودی خود برطرف میشود و نیاز به درمان خاصی ندارد. اما اگر تو جزو بچههایی هستی که هنوز رختخوابش را خیس میکند، ایدهی خوبی است که به همراه پدر و مادرت پیش دکتر بروی و با او مشورت کنی.
دکتر سینا از تو چند تا سوال خواهد پرسید و خیلی مهم است که به همه سوالات به درستی جواب بدهی و اصلاً خجالت نکشی. یادت باشد که شبادراری مشکل خیلی از بچهها است و دکتر احتمالاً خیلیها را که مثل تو بودند، درمان کرده است. دکتر تو را معاینه خواهد کرد و احتمال دارد که نمونه ادرارت را برای آزمایش بفرستد. بعضی از بچههایی که مشکلاتی مثل یبوست، عفونت دستگاه ادراری یا بیاختیاری ادرار در طول روز دارند، احتمالاً به آزمایشهای بیشتری نیاز خواهند داشت.
باز هم اخبار خوب
اگر رختخوابت را خیس میکنی، کارهای زیادی وجود دارد که میتوانی برای خشک ماندن انجام دهی. یکی از مهمترین این کارها آن است که سعی کنی بعد از شام مایعات زیادی ننوشی. همچنین یادت باشد که درست قبل از رفتن به رختخواب، سری هم به دستشویی بزنی! اگر با وجود انجام همه این کارها باز هم رختخوابت را خیس کردی، لباسهای زیرت را سریع عوض کن تا خشک و تمیز شوی. دکترهای زیادی فکر میکنند که بهترین درمان برای شبادراری، داشتن برنامهای است که مغز تو را عادت دهد یکی یا هر دو کار زیر را انجام دهد:
۱- تو را بیدار کند تا بتوانی به دستشویی بروی.
۲- خواب بمانی و بتوانی تا صبح ادرارت را نگه داری.
در این برنامه تو تمرین خواهی کرد که در طول روز مدت بیشتری ادرارت را نگه داری. همچنین ممکن است دکترت تمرینات و برنامههای دیگری برایت پیشنهاد کند که اگر میخواهی خشک بمانی، بهتر است با دقت به همهی آنها عمل کنی.
غیر از این برنامهها و توصیهها، داروهایی هم برای بچههای مبتلا به شبادراری وجود دارد. این داروها میتوانند به طور موقت به تو کمک کنند، اما شبادراری را به طور کامل درمان نمیکنند. بنابراین بهتر است که استفاده از آنها همزمان با تمرینات و برنامههای هشداردهندهی دیگر باشد.
تمام این کارها شاید به نظرت سخت یا خسته کننده برسند، اما مطمئن باش که ارزش گذراندن شبهای بدون شبادراری در رختخواب را دارد!